S pravilnim striženjem nad vraščene nohte

S pravilno nego stopal si lahko prihranimo mnogo nevšečnosti. Vraščanje nohta je zelo boleča težava, s katero se sooča vedno več ljudi zaradi vedno slabše kvalitete obutve na trgu, nošenja pretesnih čevljev, prekomernega potenja stopal in nepravilnega striženja nohtov-največ težav se pojavi na palcih.

 

 

Kako pravilno postrižem nohte?

Hitrost rasti nohtov je odvisna od genetike, prehrane in poškodb nohta (poškodovani nohti lahko prenehajo rasti, tukaj se poslužujemo nohtne protetike https://www.annika.si/blog/noht-ki-ne-raste-vec/ ). Zelo je pomembno, da smo vsak dan pozorni na obliko in izgled nohtov, tako opazimo kakršne koli spremembe ter ukrepamo takoj. Nohte postrižemo, ko začutimo, da zaprti čevlji pri hoji pritiskajo na njih. Neprestano pritiskanje v 99% vodi v vraščanje nohta, zato je redno in pravilno striženje ključno. Za striženje uporabljamo kvaliteten in dovolj velik ščipalec za nohte, priporočljivo je, da pred striženjem namočimo stopala v mlačno vodo in počakamo, da se ti omehčajo. Nohtov nikoli ne strižemo »na okroglo« ampak sledimo njihovi naravni obliki in postrižemo naravnost, na koncu obvezno preverimo ali smo postrigli »špičke«, ki lahko v nasprotnem primeru začnejo rasti v nohtno tkivo.

Če nismo prepričani ali si pravilno strižemo nohte je najbolje, da se naročimo k pedikerju, ki je prav tako usposobljen za zdravljene vraščenega nohta.

Nohti so postriženi, kaj pa sedaj?

Pravilno postriženi nohti so prvi korak k zdravju stopal. Izredno pomembna je izbira pravilne obutve, ki stopalu zagotovi maksimalno podporo in udobje, čevlje po vsakem nošenju prezračimo in osušimo, s tem preprečimo nastanek glivic in bradavic. Vsakodnevno stopala dobro umijemo z nežnim gelom, jih osušimo s svežo brisačo in nanj nanesemo negovalno kremo.

V Centru medicinske pedikure An.nika vsak dan rešujemo težave z vraščenimi nohti in leta izkušenj kažejo, da je najpogostejši vzrok za nastanek vraščenega nohta prav nepravilno striženje. Po operaciji vraščenega nohta, kjer ni na prvem mestu dolgotrajna rešitev, ampak le trenutno izboljšanje težave, se stanje nohta velikokrat še poslabša. Ogromno naših strank je prestalo tudi do 3 operacije vraščenega nohta, preden so se odločili za namestitev VHO medicinske sponke, ki v celoti popravi vraščanje nohta in omogoči estetski videz po koncu zdravljenja.