Bolečine pri hoji zaradi otiščancev

Boleča in neprijetna hoja spremljata otiščance na stopalih. Ti nastanejo zaradi konstantnega pritiskanja na neko točko. Telo se želi zaščiti pred bolečino, zato se začne koža na tem mestu debeliti, gre za obrambni odziv telesa. Če se pojavi pritisk na živec ali kost, so prisotne močne bolečine. Največkrat se debelitev pojavi pri mezincu in palcu stopala, več možnosti za nastanek otiščancev pa imajo ljudje s prekomerno telesno težo, tisti z nepravilno anatomsko zgradbo stopala, sladkorni bolniki in osebe, ki se intenzivno ukvarjajo s športom.

Kako preprečimo nastanek otiščancev?

Prvi ukrep, s katerim se izognemo otiščancem je pravilna izbira obutve. Najprej moramo poskrbeti, da nam ustreza velikost čevlja. Peta in prsti se pri hoji ne smejo »odlepiti« od površine čevlja in pri zavezanem čevlju se naši prsti ne smejo dotikati sprednjega dela čevlja. Zelo je priporočljivo, da se odpravimo po nakupih zvečer ali pozno popoldan, saj so takrat naša stopala večja zaradi zastajanja telesnih tekočin v njih. Ne glede na to kako močno nam je všeč čevelj ga ne kupimo, če že v trgovini pri hoji v njih začutimo bolečino, drgnjenje in tiščanje, saj se bo to stanje še poslabšalo z vsakodnevnim nošenjem. Obvezno prinesemo s sabo primerne nogavice, saj je možna okužba z glivicami, če pomerjamo čevlje na boso nogo. O glivični okužbi nohta si lahko več preberete na https://www.annika.si/medicinska-pedikura/glivicna-obolenja/

Redno namakanje stopal v kopeli, ki omehča kožo, je prav tako zelo pomembna. Po kopeli si stopala dobro speremo in osušimo s svežo brisačo ter jih navlažimo z bogato kremo. To nanesemo na stopala vsak večer pred spanjem. Ne le, da so kreme odlične za preprečevanje suhe in odebeljene kože, z negovanjem kože tudi preprečujemo pojav glivic.

Kaj storiti, če se nam je otiščanec že pojavil?

Če se je otiščanec že pojavil, še vedno upoštevamo zgoraj naštete nasvete in se čimprej naročimo k pedikerju, ki je strokovno usposobljen za reševanje otiskov. V Centru medicinske pedikure An.nika bomo rešili vaš problem in vam z dodatnimi nasveti pomagali preprečiti ponoven nastanek otiščancev.