Bradavice so lahko bakterijskega ali virusnega izvora, okužba je lahko neposredna (npr. na bazenu) ali pa posredna (npr. padec imunskega sistema, po večjih ali manjših posegih …).

Bradavice so na prvi pogled podobne kurjim očesom, a razliko lahko prepozna tudi laik. Kurje oko je skupek trde kože v obliki kroga – očesa, ki na pritisk med hojo zelo boli. Na stopalu se pojavi zaradi pritiska obutve na določeno mesto. Sprva se kaže v obliki otiska, v kolikor ne ukrepamo takoj, lahko zatrdlina preraste v kurje oko. Bradavica je prav tako lahko zelo boleča, prepoznamo jo kot strnjen skupek kože v obliki kroga ali ovala, pri katerem lahko opazite tanke temne nitke (razvejene korenine), ki rastejo v globino in širino podkožja.

Kako odstranjujemo bradavice?

  • najprej vedno odstranimo prvo plast kože, da ugotovimo stanje bradavice in na podlagi tega izberemo način kako bradavico zdraviti.
  • če korenine bradavice ne segajo pregloboko, priporočamo lapiziranje. Vzporedno s postopkom lapiziranja teče tudi terapija s kremami, ki jih priporočamo za obnovo pH vrednosti kože.
  • v času zdravljenja bradavic svetujemo jemanje vitaminskih pripravkov in probiotikov (B-kompleks) za hitrejše obnavljanje kože med zdravljenjem.

Lapiziranje bradavice

Lapiziranje bradavice

Stanje po končanem lapiziranju

Stopalo po končanem zdravljenju

LAPIZIRANJE je uspešna metoda odstranjevanja bradavic. Z lapizom, kombinacijo kisline in smole, bradavico zadušimo in raztopimo. Pri tem je ključnega pomena časovni razmik posameznih nanosov lapiza v procesu lapiziranja: za učinkovito odstranitev bradavice je treba lapiz odstranjevati in nanašati vsaka dva tedna.

Kako preprečimo prenašanje bradavic?

  • ne glede na to, kam se odpravljamo, poskrbimo, da imamo svojo obutev (natikači, copati …)
  • obutev 1-krat tedensko razkužimo z otroškim pudrom, ki ga potresemo po obuvalu in ga pustimo delovati čez noč
  • nogavice prekuhavamo, da uničimo mikroorganizme (bakterije in viruse) ter preprečimo prenos okužbe
  • pri tuširanju (tudi doma) poskrbimo, da v tuš razgrnemo svojo brisačo. Tako preprečimo prenos okužbe, brisače pa po uporabi prekuhamo.
  • med nakupovanjem nove obutve imamo s seboj nogavice, ki jih po pomerjanju spravimo in prekuhamo. S tem preprečimo ne le okužbo z bradavicami, ampak tudi glivična obolenja.
  • na bazenih in kopališčih ne hodimo bosi, ampak s seboj prinesemo natikače. Razlog je podoben kot pri pomerjanju obutve – z nošenjem natikačev lahko preprečimo okužbo z bradavicami in/ali glivičnimi obolenji.

Rezervirajte svoj temin za zdravljenje glivične okužbe stopal >>