Okužbe z bradavicami so zelo pogoste, največkrat se pojavijo pri otrocih, mladostnikih in osebah z oslabljenim imunskim sistemom. Vzrok za nastanek je papiloma virus, ki povzroči hitro delitev celic v povrhnjici kože. Njihov razvoj je pogojen z delovanjem imunskega sistema, zato je zelo pomembno, da skrbimo za zdrav življenjski slog, torej uživamo uravnoteženo prehrano in se veliko gibamo.

Bradavice so na prvi pogled podobne kurjim očesom, kako jih torej ločimo? Kurje oko je skupek trde kože v obliki kroga – očesa, ki na pritisk med hojo zelo boli. Na stopalu se pojavi zaradi pritiska obutve na določeno mesto. Sprva se kaže v obliki otiska, v kolikor ne ukrepamo takoj, lahko zatrdlina preraste v kurje oko. Bradavica je prav tako lahko zelo boleča, prepoznamo jo kot strnjen skupek kože v obliki kroga ali ovala, pri katerem lahko opazite tanke temne nitke (razvejene korenine), ki rastejo v globino in širino podkožja.

Kako odstranjujemo bradavice?

Ena izmed najučinkovitejših metod v boju proti bradavicam je postopek lapiziranja, kjer na bradavico nanesemo srebrov nitrat. Ionizirano srebro deluje antivirusno in antibakterijsko, kar učinkovito izkoriščamo pri zdravljenju.

Odstranjevanje bradavic z lapiziranjem je popolnoma neboleč in neagresiven postopek. Dolžina zdravljena je predvsem odvisna od globine korenine bradavice. V času zdravljenja bradavic svetujemo jemanje vitaminskih pripravkov in probiotikov  za hitrejše obnavljanje kože med zdravljenjem.Bradavice, ki se pojavljajo na stopalu so sploščene in rastejo navznoter, pri hoji in pritisku nanje pa nekateri čutijo zbadajočo bolečino. Širjenje virusa, ki jih povzroča lahko preprečimo:

Kako preprečimo prenašanje bradavic?

  • z umivanjem rok po tem, ko se dotikamo bradavice
  • nikoli je ne prebadamo z iglo ali kakršnim koli ostrim predmetom, saj tako povzročamo širjenje virusa
  • po umivanju si dobro osušimo stopala s svežo brisačo ne samo, da tako preprečimo rast glivic ampak tudi širjenje bradavic
  • v poletnem času, ko obiskujemo javna kopališča, nosimo natikače in tako zmanjšamo možnost okužbe
  • nikoli ne nosimo čevljev osebe za katero vemo, da ima na stopalu bradavice

Rezervirajte svoj temin za zdravljenje glivične okužbe stopal >>

AN.NIKA pedikerski centri

AN.NIKA Celje 051 661 665
AN.NIKA Krško 040 334 352
AN.NIKA Nova Gorica 064 118 880