Diabetes in medicinska pedikura

Diabetes je zelo pogosta kronična bolezen, ki prizadene več kot 10 % odraslih ljudi svetovne populacije. O sladkorni bolezni govorimo kadar žleza trebušna slinavka ne proizvaja hormona inzulina ali pa celice ne morejo učinkovito uporabit inzulina, ki jim je na razpolago. Hiperglikemija ali povišanje krvnega sladkorja glukoze na dolgi rok vodi v mnogo zapletov in okvar z živci in žilami. Eden izmed pogostejših zapletov je zagotovo diabetično stopalo.

Diabetično stopalo

Diabetično stopalo je eden izmed najpogostejših zapletov sladkorne bolezni, ki ga povzroči neurejen oz. povišan krvni sladkor. Gre za kombinacijo prizadetosti živčevja (nevropatija), zmanjšanje prekrvavljenosti tkiv (ishemija) in raznih okužb. 

Zaradi prizadetosti živčevja imajo ljudje z diabetičnim stopalom odsotnost občutka v stopalih. Vzemimo za primer čevelj v katerem je droben kamenček. Zdrava oseba bo kamenček začutila in ga odstranila iz čevlja medtem ko oseba, ki ima prizadeto živčevje ne bo čutila kamenčka, ta lahko povzroči ranico, ki bo čez čas napredovala v okužbo in privedla celo do amputacije.

an.nika

Nujno k pedikerju

Že najmanjši žulj ali razpoka na peti lahko povzročita hude zaplete na stopalih, zato je vsakodnevno pregledovanje stopal (lahko si pomagamo tudi z ogledalom) izredno pomembno. 

Pri tempu življenja kot ga živimo danes hitro pademo v rutino in nismo pozorni na malenkosti pri vsakodnevnemu pregledovanju stopal, tako hitro spregledamo manjše spremembe in ranice. Pediker ima eno uro časa samo za naša stopala in jih tako zares temeljito pregleda, nam pravilno postriže nohte in s tem prepreči njihovo vraščanje, ki lahko pri sladkornih bolnikih povzroči velike zaplete, predlaga najboljše izdelke za nego naših stopal ter svetuje, kako naj skrbimo za svoja stopala doma.

Raziskave kažejo, da se diabetikom z nudenjem ustrezne redne pedikure bistveno izboljša živčevje in prekrvavitev na stopalu in za 50 % zmanjša možnost nastanka razjed, ki privedejo do amputacije. Z rednim odstranjevanjem trde kože, otiščancev in kurjih očes na podplatih ter seveda s pravilnim striženjem nohtov, zmanjšamo pritisk na stopala in ga tako razbremenimo.

Prav tako je zelo pomembno pedikersko orodje, ki ga uporabljamo. To mora biti ustrezno razkuženo in sterilizirano ter oblikovano posebej za osebe z diabetesom, saj se razlikuje od klasičnega. 

an.nika

V Centru medicinske pedikure AN.NIKA se zavzemamo za zdravje stopal sladkornih bolnikov, saj lahko z rednimi obiski izkušenega in strokovno podkovanega pedikerja preprečimo ogromno zapletov, bolečih ran in se celo izognemo amputaciji.

DELI MED PRIJATELJE:
Avatar photo
Vida Ozis

Vida Ozis je svojo specifiko dela usmerila v področje medicinske pedikure, predvsem vraščene nohte. Je ena prvih in najuspešnejših pedikerk v Sloveniji, ki z uporabo AN.NIKA medicinske nohtne sponke učinkovito reši vsak, še tako zahteven, primer vraščenega nohta, za kar so bila potrebna leta dragocenih izkušenj, strokovnih izobraževanj ter usposabljanj tako doma kot v tujini.

Articles: 94

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

10% na nakup

Ob prijavi na naše e-novičke prejmete kupon
za 10% popust na vaš nakup.

*S prijavo na e-novice se strinjate s politiko zasebnosti.

 

0