Kaj storiti ob pojavu otiskov?

Nošenje neudobnih in anatomsko nepravilno oblikovanih čevljev lahko povzroči nastanek otiščancev, ki se včasih tudi razvijejo v kurje oko.

ZADEBELJENA KOŽA PRITISKA NA ŽIVCE

Boleča in neprijetna hoja spremljata otiščance na stopalih. Ti nastanejo zaradi konstantnega pritiskanja na neko točko. Telo se želi zaščiti pred bolečino, zato se začne koža na tem mestu debeliti, gre za obrambni odziv telesa. Če se pojavi pritisk na živec ali kost, so prisotne močne bolečine. Največkrat se debelitev pojavi pri mezincu in palcu stopala, več možnosti za nastanek otiščancev pa imajo ljudje s prekomerno telesno težo, tisti z nepravilno anatomsko zgradbo stopalasladkorni bolniki in osebe, ki se intenzivno ukvarjajo s športom.

KAKO PREPREČITI NASTANEK OTIŠČANCA?

V stopala si vsak dan po temeljitem umivanju vtremo kremo, ki je prilagojena problematiki našega stopala (potenje nog, suha koža, kreme prilagojene diabetikom). Če smo nagnjeni k nastajanju otiščancev, si vsaj dvakrat na teden namakamo stopala v mlačni kopeli, v katero lahko dodamo eterično olje čajevca, ki je odlična preventiva pri glivični okužbi nohtov, ali odišavljeno sol za kopel.

Redni obiski strokovno usposobljenega pedikerja so odlična preventiva, ne samo pri otiščancih in kurjih očesih, temveč za katerokoli problematiko (vraščanje nohtov, glivična okužba, pojav bradavic). Če nimamo posebnih težav s stopali, je idealno obiskovanje pedikerja enkrat na dva meseca, saj bo opazil kakršnekoli spremembe v zgodnjih fazah ter jih takoj odpravil.

Obutev, ki je premajhna po dolžini, povzroči velik pritisk stopalo, kot posledica se nam pojavijo otiščanci ter kurja očesa, kar povzroči močne bolečine pri hoji. Prav tako obutev, ki je preozka po širini, ni primerna za vsakdanje nošenje, saj se bo stopalo začelo deformirati, tako ne bo več sposobno prenašati zunanjih pritiskov, posledica česar bo deformacija vezi v gležnju, kolenu, medenici ter deformacija hrbtenice.

Če opazite na svojih stopalih zadebeljeno kožo, si čimprej rezervirajte svoj termin v Centru medicinske pedikure An.nika, kjer vam bomo povedali ali gre za kurje oko ali za otiščanec, odpravili problem in svetovali, kako preprečiti, da se ponovi.

DELI MED PRIJATELJE:
Avatar photo
Vida Ozis

Vida Ozis je svojo specifiko dela usmerila v področje medicinske pedikure, predvsem vraščene nohte. Je ena prvih in najuspešnejših pedikerk v Sloveniji, ki z uporabo AN.NIKA medicinske nohtne sponke učinkovito reši vsak, še tako zahteven, primer vraščenega nohta, za kar so bila potrebna leta dragocenih izkušenj, strokovnih izobraževanj ter usposabljanj tako doma kot v tujini.

Articles: 94

10% na nakup

Ob prijavi na naše e-novičke prejmete kupon
za 10% popust na vaš nakup.

*S prijavo na e-novice se strinjate s politiko zasebnosti.

 

0