Nego nog iz estetskih in posledično zdravstvenih razlogov imenujemo klasična, oziroma kozmetična pedikura.

Gre za pedikuro, ki za stranko pomeni nekakšen sprostitveni ritual, saj vključuje:

  • kopel
  • rezanje in oblikovanje nohtov
  • odstranjevanje odvečne kože ob nohtih
  • masažo
  • lakiranje po želji stranke

Redno obiskovanje strokovno usposobljenega pedikerja je odlična osnova in preventiva pred možnimi zdravstvenimi zapleti na stopalih.

Pediker mora imeti dovolj znanja, da lahko dovolj dobro in uspešno izvede postopek izbrane pedikure.

Pedikura se deli na klasično in medicinsko.

Stopala so izredno pomemben del človeškega telesa zaradi nenadomestljive funkcije, ki jo opravljajo. Noge prenašajo težo telesa v pokončni drži, predvsem pa omogočajo gibanje in premikanje človeka. Tem zahtevnim nalogam pa so kos le zdrava stopala.

Da bi ohranili zdrava stopala, je potrebno zanje poskrbeti že v mladosti in obisk pedikerja kot preventiva je dobra naložba za zrelejša leta, ko lahko nastopijo razne težave oziroma spremembe na samem stopalu.

Preden začnemo s pedikuro, je potrebno narediti anamnezo stopala, ter povprašati stranko ali uživa kakšna zdravila. Na osnovi videnega in slišanega se nato terapevt pedikure odloči, kakšno pedikuro bo izvajal. Pediker mora še kako dobro poznati področje stopala in njegove spremembe, ki so v zrelejših letih vse pogostejše. Pediker mora imeti dovolj znanja, saj lahko le tako izvede pravilno tehniko in postopek.

KLASIČNA PEDIKURA

Je postopek, kjer postrižemo nohte in odstranimo kožico, ki raste po nohtu.
Ko govorimo o klasični pedikuri, pomislimo na lažje težave, ki niso povezane z bolečino. Prav je, da se stopalo vzdržuje, neguje, saj se s tem lažje prepreči kakršenkoli problem, ki bi lahko nastal zaradi nevednosti ali malomarnosti same osebe.

MEDICINSKA PEDIKURA

Je zelo zahteven in odgovoren poseg na stopalih.

Pred pedikuro je potrebno narediti pravilno anamnezo stopala. Pri medicinski pedikuri se odpravljajo ali blažijo bolečine na stopalih in nohtih, kot je trda koža, kurja očesa, bradavice, glivično obolenje, kot tudi reševanje vraščenega nohta.

Trenutno je v Sloveniji najuspešnejša metoda zdravljenja vraščenega nohta z medicinsko VHO sponko, ki je vodilna tehnika v Evropi. Priporočajo jo podologi, kolegi pedikerji in kirurgi.

O medicinski VHO sponki si lahko preberete tukaj https://www.annika.si/medicinska-pedikura/vrascen-noht/