Nego nog iz estetskih in posledično zdravstvenih razlogov imenujemo klasična, oziroma kozmetična pedikura.

Gre za pedikuro, ki za stranko pomeni nekakšen sprostitveni ritual, saj vključuje:

  • kopel
  • masažo
  • piling
  • rezanje in oblikovanje nohtov
  • odstranjevanje odvečne kože ob nohtih
  • in lakiranje po želji stranke

Pedikura se izvaja v lepotilne namene, vedno pa je odlična osnova in preventiva pred možnimi zdravstvenimi zapleti na nogah in stopalih.

Pediker mora imeti dovolj znanja, da lahko dovolj dobro in uspešno izvede postopek izbrane pedikure.

Pedikura se deli na klasično, medicinsko in SPA pedikuro.

Noge so izredno pomemben del človeškega telesa, zaradi nenadomestljive funkcije, ki jo opravljajo. Noge prenašajo težo telesa v pokončni drži, predvsem pa omogočajo gibanje in premikanje človeka v prostoru. Tem zahtevnim nalogam pa so kos le zdrave noge.

Da bi ohranili zdrave noge, je potrebno zanj poskrbeti že v mladosti in obisk pedikerja kot preventiva je prej dobra naložba za zrelejša leta, ko lahko nastopijo razne težave oziroma spremembe pri hoji in samem stopalu.

Pri pedikuri je potrebno uporabljati medicinsko orodje, ki ga je potrebno predhodno razkužiti in nato še sterilizirati po točno določenih standardih, ki jih narekuje zakon RS .
Preden začnemo s pedikuro, je potrebno narediti anamnezo stopala, ter povprašati stranko ali uživa kakšna zdravila. Na osnovi videnega in slišanega se nato terapevt pedikure odloči, kakšno pedikuro bo izvajal. Pediker mora še kako dobro poznati področje stopala in njegove spremembe, ki so v zrelejših letih vse pogostejše. Pediker mora imeti dovolj znanja, saj lahko le tako izvede pravilno tehniko in postopek. 

SPA PEDIKURA

Je postopek v pedikuri, ki zajema razvajanje nog. To vključuje piling, masaža in po želji parafinska obloga, ki pa se uporablja tudi v namene preprečevanja revmatitisa.

KLASIČNA PEDIKURA

Je postopek, ki zahteva več previdnosti in ustreznega pristopa. Najprej postrižemo nohte, odstranimo kožico, ki raste po nohtu, prav tako tudi odvečno kožo (z brusnim svedrom )s stopala in prstov. To naredimo povsod tam, kjer je vidna začetna trda zadebelitev.
Ko govorimo o klasični pedikuri, pomislimo na lažje težave, ki niso povezane z bolečino. Prav je, da se stopalo vzdržuje, neguje, saj se s tem lažje prepreči kakršenkoli problem, ki bi lahko nastal zaradi nevednosti ali malomarnosti same osebe.

MEDICINSKA PEDIKURA

Je zelo zahteven in odgovoren poseg na stopalih in prstih nog.

Pred pedikuro je potrebno narediti pravilno anamnezo stopala. Pri medicinski pedikuri se odpravljajo ali blažijo bolečine na stopalih in nohtih, kot je trda koža, kurja očesa, bradavice, glivično obolenje , kot tudi reševanje vraščenega nohta.

Trenutno je v Sloveniji najuspešnejša metoda zdravljenja vraščenega nohta z medicinsko VHO sponko, ki je vodilna tehnika v Evropi. Priporočajo jo podologi , kolegi pedikerji in kirurgi.

Zakaj?

Zaradi obsežnega znanja terapevta, kot tudi samega pristopa in vseh ustreznih navodil, ki jih oseba dobi pred in med samim zdravljenjem .

O medicinski VHO sponki si lahko preberete tukaj https://www.annika.si/medicinska-pedikura/vrascen-noht/