Medicinska pedikura diabetičnega stopala

Diabetično stopalo je zelo resen zaplet sladkorne bolezni, ki zahteva posebno skrb in nego. Je posledica okvare živcev na stopalu in motnje prekrvavitve ter se pojavi pri vsakem petem diabetiku. Zelo je pomembno, da si stopala pregledujemo vsak dan, pri pregledovanju nam lahki pomagajo naši bližnji ali pa si pomagamo z ogledalom.

Zaradi poškodbe živcev, zmanjšanega občutka na stopalu in ateroskleroze se lahko pojavijo rane, ki vodijo do resnih zapletov, celo amputacije stopala.

 

 

 

  • Veliko vlogo pri skrbi za stopala imata primerna in udobna obutev, ki preprečita nastanek žuljev, vraščanje nohtov, pritisk na stopala in oslabitev mišic stopala. Nasvete kako si izberemo ustrezno obutev lahko preberete na https://www.annika.si/blog/kako-izbrati-primerno-obutev/
  • Z diabetičnim stopalom moramo ravnati veliko bolj delikatno kot sicer. Pazimo, da nimamo v čevlju kakšnega kamenčka, saj je velika verjetnost, da ga sami ne bomo čutili, naredi pa nam lahko ogromno škode.
  • Nastanek opeklin preprečimo z preverjanjem temperature vode pred umivanjem stopal, po umivanjem pa nanesemo na stopala mastno kremo, ki prepreči razpokano kožo.
  • Priporočena je uporaba mehkih, udobnih in ne preozkih bombažnih nogavic, brez tesnih šivov in elastike.
  • Nohte vedno strižemo naravnost pri tem ne pozabimo na »špičke«, ki se nam lahko začnejo vraščati v kožo. Ščipalec ali škarje za nohte morajo biti oblikovane posebej za delo z diabetičnim stopalom, zagotavljajo nam večjo varnost in manjše možnosti poškodbe stopala med striženjem. Če niste prepričani ali si nohte strižete pravilno, obiščite pedikerja, ki izvaja medicinsko pedikuro za diabetike.
  • Kot pri vsaki težavi imata redna telesna aktivnost in pravilna prehrana veliko pozitivnih učinkov, saj preprečujeta zaplete ožilja in nudita lažjo samokontrolo sladkorne bolezni.

Pri pojavu vraščenega nohta, glivične okužbe stopala ali nohtov, kurjega očesa in otiščancev takoj poiščemo strokovno pomoč usposobljenega pedikerja, ki ve kako pristopiti k nastalemu problemu in vam pomagati.

Priporočljivo je, da obiščete pedikerja, ki je usposobljen za oskrbo diabetičnega stopala, vsaj enkrat na mesec, tudi v primeru da sami ne opazite težav na stopalih. V Centru medicinske pedikure An.nika diabetikom nudimo ustrezne kreme, sterilne instrumente, ki so oblikovani posebej za delo z diabetičnim stopalom, strokovno oskrbo in nasvete, kako preprečiti zaplete diabetičnega stopala.

DELI MED PRIJATELJE:
Avatar photo
Vida Ozis

Vida Ozis je svojo specifiko dela usmerila v področje medicinske pedikure, predvsem vraščene nohte. Je ena prvih in najuspešnejših pedikerk v Sloveniji, ki z uporabo AN.NIKA medicinske nohtne sponke učinkovito reši vsak, še tako zahteven, primer vraščenega nohta, za kar so bila potrebna leta dragocenih izkušenj, strokovnih izobraževanj ter usposabljanj tako doma kot v tujini.

Articles: 94

10% na nakup

Ob prijavi na naše e-novičke prejmete kupon
za 10% popust na vaš nakup.

*S prijavo na e-novice se strinjate s politiko zasebnosti.

 

0