Glivice na nohtih predstavljajo pravo nočno moro. Raziskave so pokazale, da se največkrat okužijo z glivicami športniki oz. športno aktivni ljudje, sladkorni bolniki, ljudje z oslabljenim imunskim sistemom in tisti s težavami ožilja. Prav tako lahko jemanje določenih zdravil kot so antibiotiki privede do glivične okužbe nohta.

PRVI ZNAKI GLIVIČNE OKUŽBE SO:

 • rumeno-bela obarvanost nohta
 • belie lise na nohtih
 • vneta obnohtna kožica
 • neprijeten vonj stopal
 • bolečine v prstu pri hoji in
 • zadebeljeni in krhki nohti

Če glivična okužba povzroči, da nam noht odpade, lahko tega nadomestimo z nohtno protetiko, ampak šele po odpravi glivic.

KAJ STORITI, ČE SUMITE NA GLIVIČNO OKUŽBO?

Posledica glivične okužbe nohtov niso le neprijeten vonj stopal, zadebeljenost nohtov in njihova rumena obarvanost, temveč tudi možnost prenosa glivic na ostale nohte in kožo. V nekaterih primerih se okužba prenese tudi na nohte na rokah. Da preprečite prenos glivic na vaše družinske člane vam svetujemo, da pri tuširanju stojite na brisači, si brišete noge z brisači, ki je samo vaša in ne delite svoje obutve z ostalimi.

SI LAHKO POMAGAMO S PREHRANO?

Z ustreznim načinom prehranjevanja lahko preprečimo ogromno bolezni in hrano lahko uporabimo za zdravljenje. Pri glivični okužbi nutricionisti odsvetujejo uživanje belega sladkorja, alkohola, nasičenih maščob, živil iz bele moke, sadne sokove in svinjsko meso. Priporočeno pa je uživanje veliko zelenjave, oreščkov, mlečnih izdelkov (z izjemo plesnivih sirov), rib, živil iz polnozrnate moke, ovsenih kosmičev,  jajc in uživanje zadostne količine vode preko celega dneva.

Na fotografijah je prikazana huda glivična okužba stopala, ki je povzročila deformacijo nohta in njegovo vraščanje (slika 1). Ob zdravljenju okužbe in namestitvi medicinske VHO sponke so bili po 5 mesecih rezultati zdravljenja lepo vidni (slika 2), po letu dni smo medicinsko VHO sponko odstranili(slika 3), po letu in pol pa je bila glivična okužba ozdravljena in noht že skoraj v celoti saniran (slika 4).

Slika 1

Po zdravniškem nasvetu nam je stranka zaupala obravnavo prsta (vnetega nohta). Po natančnem pregledu smo ugotovili, močno glivično obolenje in močno vnetje, ki je povzročilo rast nohta v nohtno gubo in hudo bolečino. Glivična okužba je poškodovala noht in povzročila spremembo strukture nohta,kot prikazuje slika. Ob tem je prišlo do vraščanja nohta.

Slika 2

Prikazuje stanje po sedmih mesecih zdravljenja. Zaradi nameščene VHO sponke se je noht že lepo poravnal, otekline in bolečine ni več. Vraščen noht je pozdravljen, nadaljujemo z zdravljenjem glivičnega obolenja.

Slika 3

Po enem letu zdravljenja je noht raven in rahlo obarvan, kar kaže,da so glivice še vedno prisotne. To je razlog za nadaljevanje zdravljenja glivičnega obolenja po metodi An.nika.

Slika 4

Prikazuje noht po letu in pol zdravljenja glivičnega obolenja – glivic ni več, a kljub temu je treba nadaljevati s preventivo, ki pa jo stranka lahko v skladu z našimi navodili skrbno izvaja doma.ta.

Rezervirajte svoj temin za zdravljenje glivične okužbe stopal >>

Poznamo seveda ogromno preventivnih ukrepov s katerimi lahko preprečimo pojav glivic na stopalih:

 • na bazen vedno prinesemo svoje natikače, imamo jih obute na vseh površinah bazena (tuš, stranišče)
 • v telovadnici nismo bosi, temveč vedno nosimo športne čevlje
 • študentje, ki imajo več sostanovalcev, vedno sprejo tuš kabino ali kad pred uporabo in si nataknejo natikače
 • nikoli si ne izposojamo športnih ali katerikoli čevljev, tudi če smo prepričani, da oseba nima težav z glivicami
 • nosimo sveže nogavice iz naravnih materialov, ki jih vsaj enkrat na dan preobujemo
 • čevlje, ki smo jih nosili čez dan, posušimo na svežem zraku in jih večkrat tudi operemo
 • vsak dan si umijemo stopala z nežnim gelom za prhanje in jih zares dobro obrišemo s svežo brisačo
 • obiskujemo pedikerske salone, kjer zagotovo skrbijo za ustrezno sterilizacijo pedikerskega orodja
 • prehrana pri kateri uživamo ribe, ovsene kosmiče, izdelke iz polnozrnate moke, zelenjavo, jajca in oreščke

POZOR, tudi luskavica je lahko vzrok krhkega in poškodovanega nohta.

Rezervirajte svoj temin za zdravljenje glivične okužbe stopal >>