Mladostniki in skrb za zdravje stopal

V času pubertete hormoni pri najstnikih kar ponorijo, vse to se odraža v spremenjeni rasti nohtov in močnemu potenju stopal. V Centru medicinske pedikure opažamo, da mladostniki ne posvečajo veliko pozornosti zdravju svojih stopal, ko smo jih vprašali čemu je tako, so odgovorili: »Važno je samo, da so nohti nekako postriženi.« Ta izjava nas je presenetila, saj veliko težav izvira ravno iz obdobja med 13. in 20. letom, zato bi skrb za stopala morala biti prioriteta mladih.

PREKOMERNO POTENJE

Pot na stopalih ustvarja idealne pogoje za nastanek glivičnega obolenja in drugih okužb. Zaradi hormonskega neravnovesja so mladostniki bolj izpostavljeni glivični okužbi. Ta je zelo trdovratna in zahteva dolgotrajno zdravljenje. Največ preglavic povzroča dekletom, saj porumeneli in zadebeljeni nohti vplivajo za njihovo samozavest.

Znatno potenje in močno vneta obnohtna kožica gresta prav tako z roko v roki, saj bakterije, ki se množijo v potu, bistveno slabšajo stanje vraščenega nohta. Opazili smo tudi, da mladostniki, kot tudi odrasli, čakajo zelo dolgo preden ukrepajo. Res je, da imamo ljudje navado ukrepati zadnji trenutek, vendar bi ogromno primerov vraščenega nohta preprečili z rednimi obiski pedikerja oz. s pravočasnim obiskom.

NEPRIMERNA OBUTEV

Na trgu najdemo ogromno čevljev, ki nikakor niso primerni za nošenje, še posebej pri osebah, katerih stopalo je še v razvoju. Nepravilna obutev onemogoča nohtom pravilno rast, zato se ti začnejo vraščati in nam povzročajo hude bolečine. Ta obutev prav tako ni zračna, kar še povečuje potenje in ustvarja odlično okolje za glivice.

ZA NEGO STOPAL NI ČASA

Mladostnikom zagotovo skrb za stopala ni prioriteta, vendar bi morala biti saj stopala vsak dan obremenjujemo. Najmanj kar lahko storimo je, da si vsak večer umijemo stopala z nežnim milom, katerega pH je 5,5, in temeljito obrišemo s svežo brisačo do suhega, pozorni smo, da dobro obrišemo predele med prsti. Po tem na stopala nanesemo bogato kremo, da ohranjamo njihovo mehkobo in preprečimo pokanje pet.

V Centru medicinske pedikure An.nika si prizadevamo za ozaveščanje mladih o pomembnosti skrbi za stopala. S preventivnimi obiski strokovno usposobljenega pedikerja preprečimo skoraj vse zaplete, ki nastanejo zaradi zapostavljanja nege stopal.

 

DELI MED PRIJATELJE:
Avatar photo
Vida Ozis

Vida Ozis je svojo specifiko dela usmerila v področje medicinske pedikure, predvsem vraščene nohte. Je ena prvih in najuspešnejših pedikerk v Sloveniji, ki z uporabo AN.NIKA medicinske nohtne sponke učinkovito reši vsak, še tako zahteven, primer vraščenega nohta, za kar so bila potrebna leta dragocenih izkušenj, strokovnih izobraževanj ter usposabljanj tako doma kot v tujini.

Articles: 94

10% na nakup

Ob prijavi na naše e-novičke prejmete kupon
za 10% popust na vaš nakup.

*S prijavo na e-novice se strinjate s politiko zasebnosti.

 

0