Pomoč pri izbiri pravilne obutve

Prišel je čas, ko bomo svoje tople čevlje za nekaj časa pospravili v omaro in spet obuli spomladansko obutev. Ker se čevlji uničijo in naše stopalo spreminja, bomo kmalu morali po nakupih. Premalo se zavedamo, kako pomembno je premišljeno nakupovanje obutve, zato vam bomo zaupali nekaj nasvetov, s katerimi boste izbrali kvalitetno in ustrezno obutev za vaša stopala.

Kako izbrati ustrezno obutev za različne športe?

Obutev vedno kopujemo zvečer ali pozno popoldan, saj je naše stopalo takrat največje zaradi zastajanja tekočin in tako preprečimo, da bi nas obutev tiščala. Peta in prsti se pri hoji ne smejo »odlepiti« od površine čevlja in pri zavezanem čevlju se naši prsti ne smejo dotikati sprednjega dela čevlja. Če že med hojo v trgovini čutimo bolečino in tiščanje se bo stanje samo slabšalo, zato takšne obutve ne kupimo. 

Tek

Pri izbiri tekaških čevljev moramo biti pozorni na ustrezno oporo, mehkobo in prožnost, ki nam jo nudi čevelj. Idealno je, da se pozanimamo kakšen tip stopala imamo-z visokim ali nizkih lokom, ozko ali široko stopalo in kakšna je višinska razlika med našo peto in prsti. Veliko trgovin nudi svojim strankam tudi analizo stopal. Šele na podlagi teh podatkov se odločimo za nam najbolj primerno obutev.

 

 

Pohodništvo

S pomladjo vse več ljudi hodi v hribe nekateri izberejo lažji, drugi zahtevnejši teren. Pri pohodniških čevljih lahko izbiramo med nizkimi, ki so bolj primerni za lažje terene, so zelo lahki, udobni in zračni in med visokimi, ki so bolj primerni za zahtevnejše terene. Ti čevlji so težji in majn okorni. Katerega koli izberemo mora biti ustrezne velikosti, iz ustreznih materialov, nuditi nam mora oporo in preprečiti dotikanje palcev sprednjega dela čevlja pri hoji navzdol.

 

 

Telovadba

Obutev, ki jo nosimo med telovadbo ali pri skupinskih aktivnostih mora imeti širši podplat, ojačan stranski del zaradi gibov, ki jih izvajamo (premikanje levo in desno, ne le naprej in nazaj) in dodatno oporo pri petah in prstih stopala.

 

 

Vpliv neustrezne obutve na hrbtenico

Obutev mora stopalom pri hoji zagotavljati pravilno gibanje stopalnega loka, prstov in pete ter blaženje pritiskov, saj nepravilno obnašanje stopal med hojo vpliva na oslabljenost legimentov (vezi) v gležnju, kolenu in medenici ter na težave s hrbtenico. Če med hojo stopalo obremenjujemo na napačnih mestih, se naše telo prilagodi tako, da deluje “po liniji najmanjšega odpora”. To pomeni, da se začne deformacije vezi in hrbtenice, saj s tem telo blaži zunanje udarce na telo pri hoji, ki jih stopalo zaradi nepravilne obutve ni sposobno prestreči. Tudi zatekanje nog in krčne žile, ki se pojavijo predvsem pri ženskah, so posledica neustrezne obutve, ki ne nudi zadostne opore celotnemu telesu.

 

 

V Centrih medicinske pedikure AN.NIKA že več kot 10 let izvajamo medicinsko pedikuro na najvišjem strokovnem nivoju. Skozi več kot desetletje smo pridobili izkušnje tudi na področju vzrokov za nastanek otiskov, kurjih očes, glivičnih okužb nohtov in vraščanja, zato vam pri obisku tudi svetujemo, kako preprečiti, da se vaša problematika stopala ne ponovi. 
AN.NIKA Celje 051 661 665
AN.NIKA Krško 040 334 352
AN.NIKA Nova Gorica 064 118 880

DELI MED PRIJATELJE:
Avatar photo
Vida Ozis

Vida Ozis je svojo specifiko dela usmerila v področje medicinske pedikure, predvsem vraščene nohte. Je ena prvih in najuspešnejših pedikerk v Sloveniji, ki z uporabo AN.NIKA medicinske nohtne sponke učinkovito reši vsak, še tako zahteven, primer vraščenega nohta, za kar so bila potrebna leta dragocenih izkušenj, strokovnih izobraževanj ter usposabljanj tako doma kot v tujini.

Articles: 94

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

10% na nakup

Ob prijavi na naše e-novičke prejmete kupon
za 10% popust na vaš nakup.

*S prijavo na e-novice se strinjate s politiko zasebnosti.

 

0