Simptomi vraščanja nohta

Z vraščanjem nohtov, predvsem na palcih, se sooča kar 33 % populacije. Čeprav predstavljajo nohti majhen del celotnega sistema, povzročajo močne bolečine ob nepravilni negi. Poleg neznosnih bolečin lahko vraščanje nohtov povzroči močno vnetje prsta, ki v najhujšem primeru vodi do amputacije le-tega.

Vraščanje se pojavi zaradi sklopa mnogih dejavnikov, nekatere lahko preprečimo sami, medtem ko tiste pogojene z dednostjo ne moremo popolnoma preprečiti, lahko jih le omilimo s preventivnimi ukrepi.

Vzroki vraščanja:

  • neustrezna, pretesna obutev
  • striženje nohtov na okroglo
  • mehanska poškodba nohta
  • sladkorna bolezen
  • prekomerno potenje
  • debelost
  • skeletne nepravilnosti
  • artritis
  • dednost

Kako preprečimo vraščanje nohta?

Najprej moremo začeti s pravilno obutvijo in striženjem. Čevlji, ki jih nosimo vsak dan morajo biti udobni, dovolj veliki in iz materialov, ki dihajo. Po novo obutev se vedno odpravimo zvečer, saj je takrat naše stopalo največje. Za nasvete, kako izbrati primerne čevlje za različne športe in prosti čas, kliknite TUKAJ.

Pri vraščanju rastejo “špičke” nohta v tkivo nohtnega kanala, kar povzroča močne bolečine ter (gnojno) vnetje. V začetni fazi, ko se pojavi rdeče obarvanje obnohtja, si pomagamo z antiseptičnim mazilom in nemudoma zamenjamo obutev, če nam je ta pretesna. Vedno pazimo, da nimamo predolgih nohtov, držimo se pravila “noht se pri hoji ne sme dotikat čevlja”, strižemo si jih vedno ravno in ne pozabimo odstriči “špičk”. Pri težavah s prekomernim potenjem, si stopala vsak dan umijemo z milom ter dobro osušimo s svežo brisačo, poskrbimo tudi za vsakodnevno zračenje obutve. Prekomerno potenje in diabetes sta pogosto pogojena s prehrano, zato je zelo pomembno, da si naši obroki raznovrstni in uravnoteženi.

Kako vem, da imam vraščen noht?

1. faza: pojavi se rahla rdeča oteklina in bolečina ob dotiku prsta 2. faza: noht boli, tudi če nanj ne pritiskamo, čutiti je zbadanje na področju prsta. Zaradi poslabšanja vnetja je prst na otip vroč, lahko se pojavi tudi gnojni izcedek, ki je posledica vnetja 3. faza: ob nohtno tkivo postane rdeče modro vijolične
barve, pride do rasti tkiva ob stranski nohtni gubi

Če ste opazili zgoraj prikazane simptome pri sebi, vam v Centru medicinske pedikure AN.NIKA svetujemo, da si čimprej rezervirajte svoj termin, upoštevate zgoraj naštete nasvete in že danes naredite prvi korak k pravilni rasti nohta, mi pa vam bomo to pot olajšali z namestitvijo VHO medicinske sponke.

DELI MED PRIJATELJE:
Avatar photo
Vida Ozis

Vida Ozis je svojo specifiko dela usmerila v področje medicinske pedikure, predvsem vraščene nohte. Je ena prvih in najuspešnejših pedikerk v Sloveniji, ki z uporabo AN.NIKA medicinske nohtne sponke učinkovito reši vsak, še tako zahteven, primer vraščenega nohta, za kar so bila potrebna leta dragocenih izkušenj, strokovnih izobraževanj ter usposabljanj tako doma kot v tujini.

Articles: 94

10% na nakup

Ob prijavi na naše e-novičke prejmete kupon
za 10% popust na vaš nakup.

*S prijavo na e-novice se strinjate s politiko zasebnosti.

 

0