Kako pravilno skrbeti za stopala v poletnem obdobju

Poletje je čas, ko so naše noge in stopala izpostavljena vsem mogočim pogledom in občudovanju. Čeprav opravljajo eno najtežjih nalog, saj morajo nositi vso težo našega telesa, pa se velikokrat zgodi, da zanje premalo skrbimo.

A tako kot pri vseh ostalih stvareh, je namreč tudi za noge treba skrbeti in jim posvečati dovolj pozornosti, če se ne želimo soočati z morebitnim napadom glivic, vraščenih nohtov ali pa s staro in trdovratno kožo na petah.

Če se boste držali rutine in nego opravljali vestno, vam za razkošne tretmaje ne bo potrebno plačevati celega bogastva, hkrati pa bodo vaša stopala tudi bolj zdrava in manj podvržena potencialnim obolenjem.
Toplih dni pred nami je še za celo poletje in nekaj jeseni, vi pa lahko z nego nog in stopal začnete že danes. Za vas smo pripravili nekaj učinkovitih korakov, s katerimi boste samozavestno stopili v katerekoli čevlje, pri tem pa ohranili zdrava in negovana stopala.

Umivanje in sušenje

Prepričani smo, da se v teh temperaturah tuširate tudi večkrat na dan, a če si pri tem vsaj enkrat ne umijete dobro nog, delate napako. Umivanje nog ne pomeni, da pustite vodi z milom, da teče po njih, temveč morate pri tem uporabiti  brisačo za umivanje. Brisačo zmočite, jo namilite in z njo temeljito umijte stopala. Posebno pozornost namenite predelu med prsti, ki je v vročih dneh še kako občutljiv in zaradi vlage in potenja dovzeten za nastanek glivic. Po umivanju si noge obvezno temeljito obrišite s suho brisačo, za še boljši učinek suhosti pa jih lahko osušite tudi s sušilcem za lase.

Menjavanje obutve

Odprta obutev sama po sebi ne predstavlja toliko potencialnih možnosti za razvoj glivic, jih pa zato zaprta obutev, ki jo nosimo pri visokih temperaturah. Noge se v zaprti obutvi še dodatno potijo, vlaga in pot pa se zadržujeta v čevljih, kjer so optimalni pogoji za razrast glivic. Temu se lahko izognete, če imate na voljo vsaj dva para čevljev, ki ju redno menjujete. Medtem ko nosite en par, poskrbite, da se bo drug par čevljev lahko posušil in hkrati zračil.

Pasti bose hoje

Je kaj lepšega kot bosonoga hoja po mehki podlagi v jutranji zarji? Tako osvežilno in poživljajoče deluje, kajne? Pa vendar!
Hoja po mokri travi za vaša stopala ni ista kot hoja brez obuval po javnih površinah, zato naj vas prvotna idilična slika ne zavede. Če vas na trati lahko skrbi samo kakšna žuželka, je zgodba na bazenih in kopališčih s skupnimi umivalnicami toliko resnejša. Javna kopališča so lahko pravo leglo bakterij, ki se ob stiku z vašimi bosimi stopali hitro prestavijo na vas. Temu se lahko izognete, če ste ves čas obuti v natikače ali drugo primerno obutev.

Obisk pedikerja

Ne samo zaradi lepših stopal, dober in strokovno podkovan pediker bo za vaša stopala znal poskrbeti tudi takrat, ko bodo ta potrebovala dodatno pomoč in posebno nego. Z rednimi obiski pedikerja boste poskrbeli za preventivni pregled vaših stopal, hkrati pa za hitro ukrepanje v primeru zapletov ali sanacijskih posegov.

Za preventivni pregled, sanacijo vraščenih nohtov, zdravljenje glivičnega obolenja, odstranjevanje trde kože ali kurjih očes nas kontaktirajte že danes in poskrbeli bomo za vaš lahkoten in brezskrben korak.