Vraščeni nohti v nosečnosti

Pri vseh očitnih fizičnih in psihičnih spremembah, skozi katere gre žensko telo med nosečnostjo, se še posebej rade začnejo pojavljati težave z vraščanjem nohtov. V tem obdobju, ki bi moralo biti eno najlepših, pa lahko takšne težave prerastejo v resnejši zaplet, če jim že na začetku ne posvetite dovolj pozornosti.

Vraščeni nohti so ena najpogostejših zapletov medicinske pedikure, do njih pa pri nosečnicah pride zaradi teh treh razlogov:

Nepravilno striženje nohtov
Nosečnice se, sploh v kasnejši fazi nosečnosti, težje prepogibajo, zato pri striženju nohtov in pedikuri ne morejo biti tako previdne in učinkovite kot bi bile sicer. Nohte zato zarezujejo po svojih zmožnostih, nepravilno odstriženi robovi nohtov pa se začnejo vraščati v meso ob nohtu, kar privede do vraščenega nohta.
 

Otekanje nog
Le katera nosečnica se še nikoli ni srečala z otekanjem? Zadrževanje vode v telesu se pri nosečnicah najhitreje pozna na nogah, ki zaradi tega postanejo večje, stopala širša, velikokrat pa se poveča tudi sama številka noge. Otekanje sicer po porodu izplahni, še pred tem pa lahko povzroči vraščene nohte, saj oteče tudi mehko tkivo, ki noht obdaja. Ko to tkivo tako zateče, da preraste noht, noht ne preneha z rastjo, temveč raste pod tkivom. Posledica tega je ponovno vraščen noht.
Neposredne poškodbe
Ko govorimo o poškodbah na nogah, ne mislimo zgolj na tiste, ki nastanejo pri športni aktivnosti ali ob padcu. To so predvsem poškodbe, ki nastanejo zaradi pretesne ali neprimerne obutve, saj ta posledično povzroči deformacijo stopala oziroma rasti nohta. Čevlji, ki so vam bili prav pred zanositvijo, vam lahko postanejo pretesni med nosečnostjo, saj noge zatekajo. Če jih kljub temu še vedno nosite, se bo tkivo v obutvi stiskalo in sčasoma začelo prilagojeno, torej nepravilno, rasti.
Pri vseh treh razlogih za vraščene nohte se pojavi rdečina, gnojna zateklina in bolečina ob pritisku ali celo dotiku obolelega področja.

Kako lahko nosečnica sama ukrepa ob prvih znakih vraščenih nohtov?

Če ste šele opazili ali začutili katerega od zgornjih znakov, si lahko za začetek pomagate kar sami v domačem okolju. Pripravite si solno kopel, ki bo poskrbela za razkužitev nog in vraščenega področja.
V hladno ali mlačno vodo dodajte 1 žlico morske soli in 2 žlici sode bikarbone, ter pustite namakati noge vsaj 5 minut. Hladno vodo izberemo zato, da preprečimo razvoj bakterij, ki bi jih topla voda samo pospešila. Po kopeli noge temeljito obrišite. Izberite udobno in lahko obutev, da se vraščenost zmanjša.

V primeru, da se stanje vraščenega nohta ne izboljša, svetujemo, da obiščete strokovnjaka na področju medicinske pedikure, ki bo poskrbel za ustrezno sanacijo in zdravljenje vraščenega nohta. Ne glede na vse, pa nikar ne poskušajte doma odstranjevati otekle obnohtne kožice, saj lahko s tem zarežete v meso in povzročite infekcijo, ki lahko vpliva na vaš plod.

Kirurški poseg ni edina izbira!

Se vam zdi, da je vaš vraščen noht vse hujši in da le s težavo prenašate bolečino? Vemo, kako vam je. In vemo, da vas skrbi morebiten operativni poseg, s katerim bi rešili težavo.
Res je, da je bilo v preteklosti veliko oprativnih posegov in napotnic na kirurški poseg, a danes ni temu več tako. Sanacija vraščenih nohtov je že nekaj časa možna z namestitvijo nohtne sponke (VHO medicinske sponke), ki se pritrdi pod rob nohta, ga s tem rahlo privzdigne in tako povzroči, da začne noht pravilno rasti.

Zakaj je medicinska VHO sponka najboljša izbira za nosečnico?

Postopek sanacije vraščenega nohta z medicinsko VHO sponko je povsem enostaven, hiter, neboleč, predvsem pa 100% učinkovit. Pri tem ne potrebujemo nožev, skalpelov ali škarij, saj v meso ne zarezujemo, niti ne odstranjujemo nohtov. Po namestitvi lahko že takoj stopite na nogo, obujete čevlje in hodite brez težav.

Zakaj bi v tem prelepem obdobju trpeli bolečine doma in ne mogli hoditi na sprehode, če lahko vaše težave rešite že danes?

Pokličite nas za več informacij, nas vprašajte za nasvet ali pa se oglasite na brezplačni pregled z nadaljnimi napotki. Veselimo se vašega obiska!