Diabetično stopalo lahko preprečimo z medicinsko pedikuro

Za prav vsakega izmed nas je priporočeno, da vsaj enkrat na tri mesece obišče strokovno usposobljenega pedikerja, saj lahko s tem preprečimo veliko nevšečnosti kot so otiščanci, kurja očesa, trde pete in vraščeni nohti. Pri sladkornih bolnikih je redno obiskovanje pedikerja, z znanjem o diabetičnem stopalu, še pomembnejše.

KAJ SPLOH JE SLADKORNA BOLEZEN?

Poznamo sladkorno bolezen tipa 1 in tipa 2. Pri prvem gre za avtoimunsko bolezen, naše telo začne uničevati celice Langerhansovih otočkov trebušne slinavke, ki proizvajajo insulin, zato ga moramo dobit od zunaj. Medtem ko pri drugem tipu ne pride do popolnega prenehanja tvorbe insulina, ampak postanejo celice našega telesa odporne na delovanje insulina, s katerim jim je omogočen dostop do glukoze, ali pa je proizvodnja insulina v trebušni slinavki upočasnjena oz. nezadostna. Diabetes tipa 1 zahteva takojšnjo doziranje insulina v podkožje, pri tipu 2 se zdravljenje navadno začne s tabletami, ki spodbujajo nastajanje insulina in manjšajo odpornost telesnih celic na insulin, kar omogoči dostop glukoze v celice. Ker je insulin po sestavi beljakovina, ga ne moremo uživati obliki tablet ali praškov, saj bi se razgradil na aminokisline iz katerih je sestavljen, torej bi izgubil funkcijo, ki jo upravlja.

ZAPLETI PRI DIABETESU

Retinopatija, nefropatija, nevropatija in diabetično stopalo so najpogostejši zapleti sladkorne bolezni, zato je izredno pomembno, da konstantno nadzorujemo glukozo v krvi (pogovorno: sladkor v krvi). Diabetično stopalo je največkrat posledica neurejene sladkorne bolezni, katere posledica je okvara živcev v stopalu in motnje prekrvavitve.

Raziskave kažejo, da se diabetikom z nudenjem ustrezne redne pedikure bistveno izboljša živčevje in prekrvavitev na stopalu in za 50 % zmanjša možnost nastanka razjed, ki privedejo do amputacije. Z rednim odstranjevanjem trde kože, otiščancev in kurjih očes na podplatih ter seveda s pravilnim striženjem nohtov, zmanjšamo pritisk na stopala in ga tako razbremenimo.

V Centru medicinske pedikure AN.NIKA imamo ogromno izkušenj na področju obravnave diabetičnega stopala in uspešno pripomoremo k zdravju stopal veliko našim strankam, ki so sladkorni bolniki. Ne samo diabetikom, prav vsakemu iz srca svetujemo, da redno obiskuje strokovno usposobljenega pedikerja.

DELI MED PRIJATELJE:
Avatar photo
Vida Ozis

Vida Ozis je svojo specifiko dela usmerila v področje medicinske pedikure, predvsem vraščene nohte. Je ena prvih in najuspešnejših pedikerk v Sloveniji, ki z uporabo AN.NIKA medicinske nohtne sponke učinkovito reši vsak, še tako zahteven, primer vraščenega nohta, za kar so bila potrebna leta dragocenih izkušenj, strokovnih izobraževanj ter usposabljanj tako doma kot v tujini.

Articles: 94

10% na nakup

Ob prijavi na naše e-novičke prejmete kupon
za 10% popust na vaš nakup.

*S prijavo na e-novice se strinjate s politiko zasebnosti.

 

0