Diabetično stopalo

Za prav vsakega izmed nas je priporočeno, da vsaj enkrat na tri mesece obiščemo strokovno usposobljenega pedikerja, saj lahko s tem preprečimo veliko problematik na stopalih kot so otiščanci, kurja očesa, trde pete in vraščeni nohti. Pri sladkornih bolnikih je redno obiskovanje pedikerja, z znanjem o diabetičnem stopalu, še pomembnejše.

 

Diabetično stopalo je zelo resen zaplet sladkorne bolezni, ki zahteva posebno skrb in nego. Je posledica okvare živcev na stopalu in motnje prekrvavitve ter se pojavi pri vsakem petem diabetiku. Zelo je pomembno, da si stopala pregledujemo vsak dan, pri pregledovanju nam lahko pomagajo naši bližnji ali pa si pomagamo z ogledalom.

 

Zaradi poškodbe živcev, zmanjšanega občutka na stopalu in ateroskleroze se lahko pojavijo rane, ki vodijo do resnih zapletov, celo amputacije stopala.

Oskrba stopala pri sladkornih bolnikih?

Sladkornega bolnika lahko mnogokrat prepoznamo že po strukturi in barvi kože nog. Četudi ni na stopalih vidnih problematik ali ran, je pri takšni pedikuri potrebna še dodatna strokovnost in previdnost, saj zdrava koža reagira drugače kot koža diabetika.

 

V Centrih medicinske pedikure AN.NIKA imamo razvite lastne metode, s katerimi že več kot 15 let uspešno obravnavamo stopala sladkornih bolnikov in pripomoremo k ohranjanju zdravja njihovih stopal. Prav tako svetujemo glede domače nege, kjer zagotovo ne sme manjkati bogata hranilna krema za noge Balmodon, s katero ohranjamo povrhnjico kože zdravo ter poskrbimo za globinsko nego.

 

Kaj je sladkorna bolezen?

Poznamo sladkorno bolezen tipa 1 in tipa 2. Pri prvem gre za avtoimunsko bolezen, naše telo začne uničevati celice Langerhansovih otočkov trebušne slinavke, ki proizvajajo insulin, zato ga moramo dobit od zunaj. Medtem ko pri drugem tipu ne pride do popolnega prenehanja tvorbe insulina, ampak postanejo celice našega telesa odporne na delovanje insulina, s katerim jim je omogočen dostop do glukoze, ali pa je proizvodnja insulina v trebušni slinavki upočasnjena oz. nezadostna. Diabetes tipa 1 zahteva takojšnjo doziranje insulina v podkožje, pri tipu 2 se zdravljenje navadno začne s tabletami, ki spodbujajo nastajanje insulina in manjšajo odpornost telesnih celic na insulin, kar omogoči dostop glukoze v celice. Ker je insulin po sestavi beljakovina, ga ne moremo uživati obliki tablet ali praškov, saj bi se razgradil na aminokisline iz katerih je sestavljen, torej bi izgubil funkcijo, ki jo upravlja.

Vida Ozis

s potrdilom o oskrbi diabetičnega stopala pod vodstvom doc. dr. Vilme Urbančič-Rovan dr. med.

Zapleti pri sladkorni bolezni

Retinopatija, nefropatija, nevropatija in diabetično stopalo so najpogostejši zapleti sladkorne bolezni, zato je izredno pomembno, da konstantno nadzorujemo glukozo v krvi (pogovorno: sladkor v krvi). Diabetično stopalo je največkrat posledica neurejene sladkorne bolezni, katere posledica je okvara živcev v stopalu in motnje prekrvavitve.

 

Raziskave kažejo, da se diabetikom z nudenjem ustrezne redne pedikure bistveno izboljša živčevje in prekrvavitev na stopalu in za 50 % zmanjša možnost nastanka razjed, ki privedejo do amputacije. Z rednim odstranjevanjem trde kože, otiščancev in kurjih očes na podplatih ter seveda s pravilnim striženjem nohtov, zmanjšamo pritisk na stopala in ga tako razbremenimo.

Imate vprašanje? Tukaj smo za vas

Diabetično stopalo je najpogostejši zaplet sladkorne bolezni in je posledica neurejenega sladkorja v krvi. Kaže se v izgubi čutenja v nogah, saj povišan sladkor prizadene živce do te mere da ti ne delujejo več pravilno. Prav tako lahko na diabetičnem stolalu najdemo razjede in ranice, ki vsekakor zahtevajo nujno oskrbo zdravnika.
V Centrih medicinske pedkure AN.NIKA imamo razvite lastne metode, s katerimi že več kot 15 let pomagamo pri negi stopal sladkornih bolnikov, kjer je redna pedikura še toliko pomembnejša. Vsekakor priporočamo redne obiske našega Centra v Celju, Krškem, Novi Gorici ali Mariboru kot tudi uporabo Balmodon kreme za stopala.
Diabetično stopalo je nevarno, če nimamo rednih obiskov pri svoji osebni zdravnici in v diabetološki ambulanti. Kjub temu da pošiljajo zdravniki svoje paciente v Centre AN.NIKA na medicinsko pedikuro, so nujni redni in pogosti prevetivni pregledi pri zdravniku.
V Centrih medicinske pedikure AN.NIKA smo na podlagi dolgoletnih izkušenj razvili linijo izdelkov, ki jih svetujemo pri različnih problematikah nohtov in nog. Pri sladkornih bolnikih vsekakor svetujemo dnevno uporabo kreme Balmodon karite in čajevec, ki poskrbi za globinsko nego kože in jo ščiti pred glivicami in bakterijami. Prav tako priporočamo uporabo Silodon obnovitvenega sprej za nohte, ki vsebuje inonizirano srebno, klinčke in žajbelj,torej ima protiglivični, protivnetni in antimakterijski učinek.
Začetnica metode AN.NIKA Vida Ozis se že več kot 15 let ukarja izključno z medicinsko pedikuro, zato smo prepričani, da bodo vaši nohti in stopala s pomočjo naše metode in terapij zopet zdravi.

Svoj termin si v Centru AN.NIKA razervirate na spletnem obrazcu ali direktno na tel. Številko.

  • AN.NIKA Celje 051 661 665,
  • AN.NIKA Krško 040 334 352,
  • AN.NIKA Nova Gorica 064 118 880,
  • AN.NIKA Maribor 040 328 181
Vse AN.NIKA izdelke lahko kupite v naši spletni trgovini ali v vseh naših centrih.

10% na nakup

Ob prijavi na naše e-novičke prejmete kupon
za 10% popust na vaš nakup.

*S prijavo na e-novice se strinjate s politiko zasebnosti.

 

0