Kako pravilno postriči nohte?

Eden izmed najpogostejših vzrokov za vraščanje nohtov je zagotovo nepravilno striženje, zato se vse več ljudi odloča za enkrat mesečni obisk strokovno usposobljenega pedikerja, ki s pravilnim postopkom striženja poskrbi, da ne pride do vraščanja ali bolečin.

PRAVILNO STRIŽENJE NOHTOV

Hitrost rasti nohtov je odvisna od genetike, prehrane in poškodb nohta (poškodovani nohti lahko prenehajo rasti, tukaj se poslužujemo nohtne protetike https://www.annika.si/blog/noht-ki-ne-raste-vec/ ). Zelo je pomembno, da smo vsak dan pozorni na obliko in izgled nohtov, tako opazimo kakršne koli spremembe ter ukrepamo takoj. Nohte postrižemo, ko začutimo, da zaprti čevlji pri hoji pritiskajo na njih. Neprestano pritiskanje v 99% vodi v vraščanje nohta, zato je redno in pravilno striženje ključno. Za striženje uporabljamo kvaliteten in dovolj velik ščipalec za nohte, priporočljivo je, da pred striženjem namočimo stopala v mlačno vodo in počakamo, da se ti omehčajo. Nohtov nikoli ne strižemo »na okroglo« ampak sledimo njihovi naravni obliki in postrižemo naravnost, na koncu obvezno preverimo ali smo postrigli »špičke«, ki lahko v nasprotnem primeru začnejo rasti v nohtno tkivo.

ZNAKI VRAŠČANJA NOHTA

Za zagotavljanje in ohranjanje zdravja stopal, si jih moramo vsaj enkrat tedensko natančno pregledat, tudi predele med prsti, saj lahko pordela koža in koža, ki se lušči kažeta na prisotnost glivične okužbe, več o tem si lahko preberete na povezavi GLIVIČNA OKUŽBA.

Razvoj vraščanja nohtov lahko razdelimo v tri faze:

  • v 1. fazi se pojavi rahla rdeča oteklina in bolečina ob dotiku
  • v 2. fazi je pri nohtu in obnohtju prisotna bolečina tudi, če na noht ne pritiskamo, naše stranke opisujejo občutek kot “trganje v nohtu”. Obnohtje je na dotik vroče zaradi prisotnega vnetja, v hujših primerih lahko celo opazimo gnoji izcedek.
  • v 3. fazi postane obnohtno tkivo rdeče do vijolične barve in opazimo rast odvečnega tkiva ob stranski nohtni gubi

V Centru medicinske pedikure An.nika poleg strokovno opravljene pedikure, nudimo vsem našim strankam nasvete za nego stopal doma, za katere verjamemo, da jim v času, ko zaradi epidemije COVID-19 ne delamo, pridejo še kako prav. Seveda razumemo, da tistim, ki so imeli v preteklosti vraščene nohte, predstavlja samostojno striženje nohtov pravzaprav stres, saj ne želijo, da se vraščanje ponovi. Nikar se skrbite, takoj ko lahko začnemo ponovno delati, bomo poskrbeli za zdravje vaših stopal.

DELI MED PRIJATELJE:
Avatar photo
Vida Ozis

Vida Ozis je svojo specifiko dela usmerila v področje medicinske pedikure, predvsem vraščene nohte. Je ena prvih in najuspešnejših pedikerk v Sloveniji, ki z uporabo AN.NIKA medicinske nohtne sponke učinkovito reši vsak, še tako zahteven, primer vraščenega nohta, za kar so bila potrebna leta dragocenih izkušenj, strokovnih izobraževanj ter usposabljanj tako doma kot v tujini.

Articles: 94

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

10% na nakup

Ob prijavi na naše e-novičke prejmete kupon
za 10% popust na vaš nakup.

*S prijavo na e-novice se strinjate s politiko zasebnosti.

 

0