Kako se rešim otekanja stopal?

Do otekanja stopal pride zaradi zastajanja telesnih tekočin (limfa in kri) v spodnjih okončinah in se največkrat pojavi pri starejših osebah, nosečnicah in pri ženskah v predmenstrualnem času meseca. V tem blogu vam bomo razkrili nekaj koristnih nasvetov, s katerimi preprečite otekanje stopal. Če poleg otekanja nog opazimo, da je eno stopalo bolj otečeno kot drugo, težko dihamo, imamo modrikasto kožo in bolečine v prsih, potem je to posledica zdravstvenih težav in je nujen obisk zdravnika.

Kri potuje iz srca po arterijah in nazaj v srce po venah, v katerih so zaklopke, ki poganjajo telesne tekočine nazaj proti srcu. Če začnejo zaklopke popuščati (krčne žile) je potiskanje limfe in krvi oteženo in zastajajo v spodnjih okončinah, kar mi zaznamo kot otečenost stopal. Zaklopkam pomagajo mišice v spodnjem delu nog, zato je zelo pomembna vsakodnevna telesna aktivnost.

Veliko ljudi, ki se sooča z otekanjem stopal, ima težave z vraščenimi nohti, saj se poveča pritisk na nohtno posteljico oz. na nohtno gubo, noht se prične deformirati in vraščati.

Otekanje stopal lahko preprečimo tako, da:

  • se izogibamo preslani hrani, saj uživanje prevelike količine soli preprečuje odvajanje vode iz telesa
  • se izogibamo predolgim intervalom sedenja, saj takrat mišice v mečih niso aktivne in ne pomagajo zaklopkam potiskat telesnih tekočin proti srcu. Med sedenjem migamo s prsti in dvigujemo stopala za povečanje cirkulacije.
  • smo vsak dan telesno aktivni, vsaj pol ure na dan. Intervale sedenja lahko prekinemo z 10. počepi in pospešimo cirkulacijo.
  • dvignemo noge malenkost višje od svojega srca-ena izmed najučinkovitejših metod
  • nosimo kompresijske nogavice, ki potiskajo kri in limfo proti srcu, prav tako pa preprečujejo pojav krčnih žil
  • spijemo zadostne količine vode približno 2 litra na dan in tako pomagamo ledvicam odvajati vodo iz telesa
  • si privoščimo hladno kopel za stopala
  • izberemo obutev, ki je kvalitetna, udobna in nas ne tišči-več nasvetov za izbiro ustrezne obutve najdete na https://www.annika.si/blog/kako-izbrati-primerno-obutev/

V Centru medicinske pedikure An.nika obravnavamo vsakega posameznika celostno, to pomeni, da osebi z vraščenim nohtom ne rešimo le vraščanja, ampak poiščemo vzrok zakaj je to tega sploh prišlo, enako ravnamo v primeru glivičnega obolenja, suhih pet in ostalih poškodb nohta.

 

 

 

 

DELI MED PRIJATELJE:
Avatar photo
Vida Ozis

Vida Ozis je svojo specifiko dela usmerila v področje medicinske pedikure, predvsem vraščene nohte. Je ena prvih in najuspešnejših pedikerk v Sloveniji, ki z uporabo AN.NIKA medicinske nohtne sponke učinkovito reši vsak, še tako zahteven, primer vraščenega nohta, za kar so bila potrebna leta dragocenih izkušenj, strokovnih izobraževanj ter usposabljanj tako doma kot v tujini.

Articles: 94

10% na nakup

Ob prijavi na naše e-novičke prejmete kupon
za 10% popust na vaš nakup.

*S prijavo na e-novice se strinjate s politiko zasebnosti.

 

0