Otiščanci

Otiščanci nastanejo na stopalu, med prsti, ob straneh prstov in pod prsti. Gre za področje bolj trde in poroženele kože. Najpogosteje se na območju otiščanca najprej pojavijo žulji, nato nastane otiščanec in če ga ne odstranimo, se lahko na istem mestu pojavi še kurje oko. Najpogostejši vzrok za otiščance je pretesna obutev.

 

Tudi če otiščanec ne boli, ga je treba odstraniti. Mnogokrat se ravno na njegovem mestu razvije kurje oko, kjer pa je proces odpravljanja dolgotrajnejši.

Kako zdravimo otiščance?

  • otrdelo kožo ali otiščanec odstranimo z ustreznim sterilnim orodjem.
  • z nepravilnim odstranjevanjem otiščancem doma si lahko naredite več škode kot koristi. Koža si namreč zaradi spona zapomni poseg, če pri odstranjevanju otiščanca doma posežemo pregloboko v kožo. Ob vnovičnem pritisku ali neprimerni obutvi se zato otiščanec na istem mestu ponovi, a v večjem obsegu. 
  • da bi se izognili ponavljanju otiščanca, prepustite odstranjevanje strokovnjaku. Ustrezno usposobljen pediker poleg odstranjevanja otiščanca poskrbi tudi za lajšanje bolečine.
OTIŠČANCI 1
OTIŠČANCI 2

Kako preprečujemo nastanek otiščancev?

  • otiščanci so lahko gensko pogojeni. V takšnih primerih lahko le zdravimo simptome, vzroka zanje pa ne moremo odpraviti. A ne pozabite, najpogosteje nastanek otiščancev spremljajo še drugi dejavniki, kot je pretesna obutev. 
  • naša hrbtenica se z leti poseda, prav tako do spremembe z leti prihaja tudi pri stopalih. Starejše osebe pogosto potarnajo, da je s staranjem prišla tudi večja številka obutve. Ko opazite otiščanec, poiščite pomoč strokovno usposobljenega pedikerja. Pedikerji ne poskrbimo le za odstranjevanje otiščancev, ampak znamo tudi poiskati razloge za njihov nastanek in svetovati, kako ravnati, da se otiščanec ne bo znova pojavil. 
  • udobna obutev je ključ do stopal brez otiščancev. Obutev naj bo dovolj velika, zato obutev kupujte le zvečer, saj je takrat naše stopalo največje. Vedno poskusite oba čevlja, vzemite si od 5 do 10 minut za sprehod po trgovini, da ugotovite, kako se čevelj prilagodi vašemu stopalu. Novi čevlji naj vas ne tiščijo in ne pustite se prepričati, da se bodo kasneje razhodili.

Po obisku pedikerja je z nego stopal treba nadaljevati tudi doma. V primeru otiščancev ali trde kože poleg menjave čevljev poskusite še s kopeljo. Kopel za noge priporočamo večkrat tedensko ali celo vsak dan. V kopel enkrat damo sol in malo žličko olivnega olja, drugič pa sol in sodo bikarbono. Kopeli izvajamo izmenično.

10% na nakup

Ob prijavi na naše e-novičke prejmete kupon
za 10% popust na vaš nakup.

*S prijavo na e-novice se strinjate s politiko zasebnosti.

 

0