Otiski ali otiščanci nastanejo na stopalu, med prsti, ob straneh prstov in pod prsti. Gre za področje bolj trde in poroženele kože. Najpogosteje se na območju otiska najprej pojavijo žulji, nato nastane otisk in če ga ne odstranimo, se lahko na istem mestu pojavi še kurje oko. Najpogostejši vzrok za otiske je pretesna obutev.

 

Tudi če otisk ne boli, ga je treba odstraniti. Mnogokrat se ravno na njegovem mestu razvije kurje oko, kjer pa je proces odpravljanja dolgotrajnejši.

 

Kako otiske ločimo od kurjih očes?

Dober pediker brez težav ločuje med otiskom in kurjim očesom, za laika pa razlikovanje ni tako enostavno, saj gre v obeh primerih za območja otrdele in poroženele kože. Otiski niso tako ostro omejeni kot kurja očesa in nimajo stržena.

 

Kako zdravimo otiske?

  • otrdelo kožo ali otisk odstranimo z ustreznim sterilnim orodjem.
  • z nepravilnim odstranjevanjem otiskov doma si lahko naredite več škode kot koristi. Koža si namreč zaradi spona zapomni poseg, če pri odstranjevanju otiska doma posežemo pregloboko v kožo. Ob vnovičnem pritisku ali neprimerni obutvi se zato otisek na istem mestu ponovi, a v večjem obsegu.
  • da bi se izognili ponavljanju otiska, prepustite odstranjevanje strokovnjaku. Ustrezno usposobljen pediker poleg odstranjevanja otiska poskrbi tudi za lajšanje bolečine.

Rezervirajte svoj termin za varno odstranjevanje otiskov >>

Kako preprečujemo nastanek otiskov?

  • otiski so lahko gensko pogojeni. V takšnih primerih lahko le zdravimo simptome, vzroka zanje pa ne moremo odpraviti. A ne pozabite, najpogosteje nastanek otiskov spremljajo še drugi dejavniki, kot je pretesna obutev.
  • naša hrbtenica se z leti poseda, prav tako do spremembe z leti prihaja tudi pri stopalih. Starejše osebe pogosto potarnajo, da je s staranjem prišla tudi večja številka obutve. Ko opazite otisek, poiščite pomoč strokovno usposobljenega pedikerja. Pedikerji ne poskrbimo le za odstranjevanje otiskov, ampak znamo tudi poiskati razloge za njihov nastanek in svetovati, kako ravnati, da se otisek ne bo znova pojavil.
  • udobna obutev je ključ do stopal brez otiskov. Obutev naj bo dovolj velika, zato obutev kupujte le zvečer, saj je takrat naše stopalo največje. Vedno poskusite oba čevlja, vzemite si od 5 do 10 minut za sprehod po trgovini, da ugotovite, kako se čevelj prilagodi vašemu stopalu. Novi čevlji naj vas ne tiščijo in ne pustite se prepričati, da se bodo kasneje razhodili.

Po obisku pedikerja je z nego stopal treba nadaljevati tudi doma. V primeru otiskov ali trde kože poleg menjave čevljev poskusite še s kopeljo. Kopel za noge priporočamo večkrat tedensko ali celo vsak dan. V kopel enkrat damo sol in malo žličko olivnega olja, drugič pa sol in sodo bikarbono. Kopeli izvajamo izmenično.

Rezervirajte svoj termin za varno odstranjevanje otiskov >>