Potenje nog in vraščen noht

Potenje nog je normalen proces, ki poteka preko celega dneva. Z izločanjem znoja skozi kožo telo pomaga ledvicam spravljati iz telesa vodo in stranske produkte presnove prav tako služi ohlajanju telesa. Sam pot nima neprijetnega vonja, ampak tega povzročajo bakterije, ki začnejo razkrajati strukture prisotne v znoju. Načeloma potenje ni moteče, težava nastane, ko to postane prekomerno in vpliva na naše vsakdanje življenje. V povprečju se s prekomernim potenjem največ soočajo moški, nosečnice, ženske v menopavzi in najstniki.

Prekomerno potenje je povezano z zadrževanjem bakterij, ki razkrajajo molekule prisotne v znoju, kar mi zaznamo kot smrad. Te bakterije v primeru odsotnosti nohta na nohtni posteljici povzročijo vnetje, lahko se razvijejo razjede, izpuščaji in ekcemi.

Vraščen noht po 2. mesecih zdravljenja

Pri vraščenem nohtu noht ne raste pravilno, ampak se vrašča v nohtno gubo. Pri tem se vedno pojavi vnetje, včasih tudi gnojni izcedek ali odprta rana. Zelo je pomembno, da z ustrezno higieno odstranjujemo bakterije, ki slabšajo vnetje. Velikokrat imajo ljudje z zapletenimi primeri vraščenega nohta tudi težave s prekomernim potenjem, saj je okolica nohta, ki se vrašča, močno vneta na kar vplivajo bakterije, ki jih najdemo na potnih stopalih.

Na povečano izločanje znoja iz telesa vpliva visoka temperatura zraka, kar se kaže v poletnih mesecih, telesna aktivnost, stres, jemanje določenih zdravil, nošenje obutve, kjer noga ne diha, in uživanje zelo začinjene hrane.

Pri potenju si pomagamo z vsakodnevno ustrezno higieno, vsak dan si noge umijemo z milom, ki naj bo čimbolj naravno, po umivanju si jih s svežo brisačo dobro osušimo, ne pozabimo na predele med prsti, ki lahko hitro postanejo gojišče glivic. Med umivanjem smo pozorni na rast naših nohtov, saj lahko zgodaj opazimo vraščanje nohta in težavo odpravimo takoj. Vsak dan si obujemo sveže bombažne nogavice in čevlje, ki so udobni in omogočijo nogi dihanje. Več o negi stopal lahko preberete na povezavi https://www.annika.si/blog/negovana-stopala-vsak-dan/

V Centru medicinske pedikure An.nika vam ob obisku nudimo ogromno nasvetov o negi nog, kako preprečiti prekomerno potenje in neprijeten vonj naših stopal, smo strokovnjaki na področju problematike vraščenega nohta, katero rešujemo z VHO medicinsko sponko. Na katerokoli težavo vašega stopala pogledamo celostno, se ne osredotočimo samo na reševanje, ampak tudi poiščemo vzrok.

DELI MED PRIJATELJE:
Avatar photo
Vida Ozis

Vida Ozis je svojo specifiko dela usmerila v področje medicinske pedikure, predvsem vraščene nohte. Je ena prvih in najuspešnejših pedikerk v Sloveniji, ki z uporabo AN.NIKA medicinske nohtne sponke učinkovito reši vsak, še tako zahteven, primer vraščenega nohta, za kar so bila potrebna leta dragocenih izkušenj, strokovnih izobraževanj ter usposabljanj tako doma kot v tujini.

Articles: 94

10% na nakup

Ob prijavi na naše e-novičke prejmete kupon
za 10% popust na vaš nakup.

*S prijavo na e-novice se strinjate s politiko zasebnosti.

 

0