Pravilno striženje nohtov

Ogromno težavam, ki se pojavijo na stopalih, se lahko izognemo s preventivnimi ukrepi kot so: nošenje primerne obutve, ustrezna osebna higiena in pravilno striženje nohtov, ki je najpogostejši vzrok za nastanek vraščenega nohta.

Nohti na nogah

Nohte na nogah vedno strižemo s kleščami ali velikim ščipalcem za nohte, ki morata biti pred vsakim striženjem razkužena. Noht postrižemo vedno naravnost in poskrbimo, da nismo pozabili odščipniti »špičk« na robovih nohta. Po potrebi rahlo popilimo robove nohta, da mu vrnemo lepo obliko. Nikoli ne strižemo »na okroglo« ali pa »v živo«, saj tako tvegamo nastanek vraščenega nohta, ki je zelo boleča in neprijetna težava.

Če smo pred striženjem stopala namakali v topli kopeli, lahko poskrbimo tudi za ob nohtno kožico, saj je ne smemo striči ali potiskati brez da je omehčana. Načeloma ob nohtno kožico samo potiskamo nazaj, z leseno palčko. Pozorni smo, da ne odščipnemo preveč ob nohtne kožice, saj ta varuje noht pred vdorom bakterij in okužbami.

Nohti na rokah

Nohti na rokah so po navadi precej mehkejši, vendar jih moramo predhodno prav tako namakati v topli kopeli, da lahko potisnemo nazaj ob nohtno kožico. Če ne želimo dolžine nohtov znatno skrajšati, jih ne strižemo s ščipalcem, ampak zgolj pilimo. Vedno pilimo samo v eno stran in ne sem-ter-tja, saj tako ne poškodujemo nohta in zapremo konico nohta ter preprečimo cepljenje nohtov. Zaželeno je, da imamo kvaliteto pilico, ki ima tršo in mehkejšo stran.

Na noht in ob nohtno kožico po striženju nanesemo negovalno olje ali mastno kremo in počakamo, da se dobro vpije.

Nohti na naših najmlajših

V Center medicinske pedikure An.nika pripeljejo mamice tudi svoje najmlajše s težavami vraščenega nohta, ki se pojavi kot posledica nepravilnega striženja nohta.

 

Kljub temu, da so nohti pri otrocih mehki, se lahko med igro popraskajo, kar lahko v najhujšem primeru privede do okužbe.

Nohte se lahko krajša z uporabo ščipalca, ki so primerne za dojenčke stare več kot mesec dni. Paziti moramo, da ne uščipnemo kože na prstu dojenčka. Druga metoda za krajšanje nohtov pa je uporaba škarjic s topim robom, ki nudijo več nadzorna med krajšanjem kot ščipalec.

V Centru medicinske pedikure An.nika pri vsakem obisku poskrbimo, da so vaši nohti pravilno postriženi in negovani. Pri težavah vraščenega nohta pa težavo rešimo z VHO sponko in vam svetujemo, kako skrbeti za svoje nohte med in po nošenju medicinske sponke.

DELI MED PRIJATELJE:
Avatar photo
Vida Ozis

Vida Ozis je svojo specifiko dela usmerila v področje medicinske pedikure, predvsem vraščene nohte. Je ena prvih in najuspešnejših pedikerk v Sloveniji, ki z uporabo AN.NIKA medicinske nohtne sponke učinkovito reši vsak, še tako zahteven, primer vraščenega nohta, za kar so bila potrebna leta dragocenih izkušenj, strokovnih izobraževanj ter usposabljanj tako doma kot v tujini.

Articles: 94

10% na nakup

Ob prijavi na naše e-novičke prejmete kupon
za 10% popust na vaš nakup.

*S prijavo na e-novice se strinjate s politiko zasebnosti.

 

0