Vnetje kurjega očesa

Muhasto vreme nas še vedno drži v zaprtih spomladanskih čevljih, ki velikokrat niso ustrezne velikosti, kar lahko povzroči nastanek kurjih očes. Ta so že sama po sebi izredno boleča, vendar se lahko tudi zagnojijo, kar znatno poslabša zdravje naših stopal in udobje med hojo.

Zakaj pride do vnetja?

LEVO-KURJE OKO PRED SANACIJO, DESNO-KURJE OKO PO PRVI SANACIJI

Kurja očesa nastanejo med nošenjem čevljev, ki našim stopalom ne ustrezajo. Obutev na določenih mestih (največkrat so to zgornji del podplata, mezinec in palec) intenzivno pritiska na kožo stopala. Naše telo to zazna kot grožnjo tujka, ki želi prodreti čez kožo, zato se začne koža stopala na tem mestu debelit, na ta način si želi naše telo izogniti bolečinam, vendar vemo, da prej kot slej začutimo med hojo nelagodje in (močne) bolečine.

Če imamo bolj občutljivo kožo ali težave z ožiljem, smo bolj dovzetni za zaplete pri pojavu kurjega očesa, med te spada gnojno vnetje. Naše telo zazna močan pritisk in nastajanje poškodb (tkiva in kože) na področju kjer nastaja kurje oko, zato z naravnim odzivom sproži procese, ki pospešijo celjenje. Posledice tega odziva so povišana temperatura na področju poškodbe in nastanek gnojnega izcedka. Ker mi z nošenjem iste obutve še vedno vsak dan pritiskamo na isto mesto, naravni odziv našega telesa ni dovolj in moramo k strokovnem pedikerju, ki bo saniral kurje oko in preprečil slabšanje vnetja.

K nastanku kurjih očes so najbolj nagnjene osebe s prekomerno telesno težo, sladkorni bolniki in ljudje, ki se veliko ukvarjajo s športom in tisti z nepravilno anatomsko zgradbo stopala.

Kdaj k pedikerju?

Najbolj optimalno je, da obiščemo strokovno usposobljenega pedikerja vsaj enkrat na dva meseca oz. enkrat mesečno, če imamo diabetes ali stopala nagnjenja k nastanku glivične okužbe in vraščanju nohtov.

Prav tako ne čakamo, če opazimo kakršno koli spremembo na stopalih ali čutimo bolečine/nelagodje med hojo, saj gre lahko za znak, da nastaja kurje oko ali otiščanec.

Če ste opazili kurje oko ali otiščanec na svojih stopalih, potem si čimprej rezervirajte svoj termin v Centru medicinske pedikure An.nika, kjer bomo rešili vašo težavo in vam s koristnimi nasveti pomagali preprečit ponoven nastanek kurjega očesa.

DELI MED PRIJATELJE:
Avatar photo
Vida Ozis

Vida Ozis je svojo specifiko dela usmerila v področje medicinske pedikure, predvsem vraščene nohte. Je ena prvih in najuspešnejših pedikerk v Sloveniji, ki z uporabo AN.NIKA medicinske nohtne sponke učinkovito reši vsak, še tako zahteven, primer vraščenega nohta, za kar so bila potrebna leta dragocenih izkušenj, strokovnih izobraževanj ter usposabljanj tako doma kot v tujini.

Articles: 94

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

10% na nakup

Ob prijavi na naše e-novičke prejmete kupon
za 10% popust na vaš nakup.

*S prijavo na e-novice se strinjate s politiko zasebnosti.

 

0